søndag 15. september 2013

Sjokoladesnurrer

Denne gangene fikk jeg lyst på deilige sjokoladesnurrer som jeg fant på Trines matblogg. Det tar litt tid å lage gjærbakst, men av og til får man veldig lyst på det. Jeg valgte å bruke en hel kokesjokoladeplate, men pass på å finhakke sjokolade godt. I oppskriftene er det en del smør som gjør de veldig mektige, for min del så holdt det med et par sjokoladesnurrer ;)



Oppskriften på ca 27 sjokoladesnurre.

Ingredienser:
900-1000 gram hvetemel
5 dl melk (ca 30 grader/ca 40 grader ved tørrgjær)
25-50 gram gjær
150 gram sukker
2 ts kardemomme
1/4 ts salt
1 egg
ca 150 gram smør, i terninger



Fyll:
1,5 ss bakekakao
3 ss sukker
mykt smør
50 g mørk kokesjokolade, finhakket (jeg brukte en hel kokesjokolade, 100 g)
1 sammenvispet egg til pensling


Fremgangsmåte: 

Ha alle ingredienser til gjærdeigen med unntak av smør i kjøkkenmaskinen og elt i 10-15 minutter på sakte fart til deigen slipper bollen. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i bollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca 10 minutter. (Dersom du har godt med tid til å la deigen heve kan du redusere gjærmengden til 25 gram, men bruk 50 gram dersom du ikke har tid til å la deigen heve mer enn 1 time.) Kle bakebollen med plast, og sett deigen på et lunt sted og la heve i 1-1,5 time, men gjerne litt lengre. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Bland sammen kakao og sukker. Bryt sjokoladen i mindre biter og finhakk den. Det er viktig at det ikke er for store sjokoladebiter, da disse vil falle ut av knutene når disse snurres sammen. Kjevle deigen ut i et rektangel og ha mykt smør på den ene halvdelen av deigen. Strø kakaosukkeret over og fordel den finhakkede sjokoladen over. Brett den «rene» delen av deigen over sjokoladefyllet og kjevle lett over. Skjær strimler og form til «knuter».

Legg sjokoladeknutene på bakepapirkledde stekeplate, omtrent 9 på hvert brett. La de heve til dobbel størrelse. Pensle med sammenvispet egg og stek ved ca 225 grader i 10-15 minutter, til de er gjennomstekte og har fått en fin gylden farge. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl bollene på rist. 

Sjokoladeknutene nytes helst lunkne, men kan med fordel fryses og taes opp en times tid før de skal nytes. La de helst tine i romtemperatur og deretter en tur i varmluftsovnen i ca 3 minutter på 200 grader – og vips så smaker de som nystekte igjen!


Tips for hvordan å lage snurrer:

Det tok noen forsøk får jeg fikk det til, men jeg syntes at denne måten fungerte best for meg:
Kutt ca 1 cm brede strimler av deigen du har brettet. Begynn i den ene enden av strimmelen og snurr den rundt og rundt til hele strimmelen er godt snurret. Legg den ene enden over den andre, slik at du får en ring. Begynn med den enden som ligger underst og snurr denne rundt selve ringen. Gjør det samme med den andre enden, og prøv å avslutte slik at endene kommer under, dette vil se penest ut. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar